Kā sagatavot ziemai gurķus un kabačus

[ A+ ] /[ A- ]

Daces Makares krājumos vienmēr ir noderīgas receptes. Saimniece gatavojas gurķu marinēšanai.

Vasara ir ievārījumu laiks, taču dārzs dāvā arī citas veltes. Šoreiz par to, kā ziemai sagatavot gurķus, tomātus, kabačus un bietes.

Pie ogrēnietes Daces Makares bieži vēršas draugi un kaimiņi, jo zina, ka viņai vienmēr būs kāda interesanta recepte. «Pati tās neizdomāju, taču citiem iesaku to, ko pati esmu izmēģinājusi,» saka Dace.

 

Kabaču salāti ziemai

«Šie salāti ir diezgan pikanti, taču viegli un lēti pagatavojami. Man patīk, ka nav nepieciešama sterilizācija – pagatavoto masu pilda burciņās, un salāti nav jāglabā ledusskapī,» stāsta Dace.

Nepieciešams: 5 kg kabaču, 1 kg paprikas, 4 l tomātu sulas (vai, pēc Daces ieteikuma, – 0,5 litru tilpuma burciņa ar tomātu pastu, jo tad salāti sanāk biezāki), 2 glāzes eļļas, 1 glāze 9% galda etiķa, 2 glāzes cukura, 2 ēdamkarotes sāls, ½ glāze sakapātu ķiploku.

Kabačus sagriež gabaliņos un sautē aptuveni 20 minūtes. Tad pievieno gabaliņos sagrieztus piparus un sautē vēl 10 minūtes. Beigās pievieno ķiplokus un visu masu pasautē vēl 10 minūtes, pilda burciņās un aizvāko ar skrūvējamo metāla vāciņu.

 

Sēņu kaviārs

Nepieciešams: 1 kg sīpolu (var rīvēt vai smalki sagriezt), 1 kg tomātu (smalki sagriež vai sablenderē), 1,5 kg vārītu sēņu (jebkādu), 300 – 500 gr eļļas (Dace, teic, ka pietiek ar minimālo daudzumu – 300 gr, lai kaviārs nesanāk pārlieku trekns), 3 – 5 ēdamkarotes sāls.

Vispirms apcep sīpolus, tad pievieno tomātus, beigās vārītas sēnes (var būt sagrieztas gabaliņos, bet Dace gan sīpolus, gan sēnes samaļ).

Visu sautē apmēram stundu un pilda burciņās, aizvāko. Sterilizēt nav nepieciešams, ledusskapī nav jāglabā.

«Sēņu kaviārs būs gan garda piedeva citiem ēdieniem, bet to var smērēt arī uz maizītes,» stāsta Dace.

 

Svaigo gurķu salāti

Šie salāti pēc sagatavošanas jāglabā ledusskapī, taču tiem patiesi būs svaigu gurķu garša.

Nepieciešams: 1 kg gurķu, 300 gr sīpolu, 30 gr diļļu, 100 gr eļļas, 1 ēdamkarote cukura, 40 gr sāls, 100 gr 4% etiķa.

Gurķus sagriež un saliek bļodā. Pēc brīža notecina radušos sulu. Apkaisa ar sāli, pievieno dilles, sīpolus, pārējās sastāvdaļas, vēlreiz notecina sulu un pilda burciņās, aizvāko. Sterilizēšana nav nepieciešama.

 

Biešu salāti

Šie salāti Daces ģimenē ir visiecienītākie.

Nepieciešams: 3 kg biešu, 1 kg burkānu, 1 kg sīpolu, 1 kg tomātu, 1 kg paprikas, 0,5 l eļļas, 2 ēdamkarotes sāls, 2 ēdamkarotes cukura, 1 glāze galda etiķa, 4 daiviņas ķiploka, 2 tējkarotes melno piparu.

«Kad uzzināju šo recepti, man šķita, ka piparu būs par daudz, bet varu droši teikt – par daudz nebūs,» piebilst Dace.

Bietes un burkānus sarīvē, sagriež sīpolus un tomātus (var arī blenderēt).

Vispirms eļļā apcep sīpolus, tad pievieno pārējās sastāvdaļas. Ļauj masai sautēties aptuveni 45 minūtes. Trīs minūtes pirms beigām pievieno piparus. Gatavo masu pilda burciņās, var glabāt bez ledusskapja.

 

Dzintras Dzenes foto