Rudenīgas idejas ēdienkartei

[ A+ ] /[ A- ]

Kad ārā darāmā palicis visai maz vai gluži vienkārši negribas būt ārpus telpām, ir īstais laiks palutināt sevi un savus mīļos ar kaut ko interesantu ēdamlietu jomā. Paeksperimentēt, pafantazēt, pamēģināt no parastiem produktiem pagatavot kaut ko neparastāku.

Pastāstīšu par dažiem ēdieniem, kurus labprāt redz galdā mūsmājās. Nekādas īpašas eksotikas nebūs – tikai tas, kas audzis mūsu pašu zemītē un visiem labi pazīstams.

Kabaču sautējums

Sakarsētā pannā (vislabāk vokpannā, bet var arī parastā) ielej eļļu, tajā apcep sīki sagrieztu sīpolu, tomātu (var izmantot pēdējos sīkos šā gada ražas tomātiņus vai pat tos, kas grib sākt bojāties), tad pievieno kubiciņos sagrieztu kabaci. Produktu attiecības var mainīt pēc savas vēlēšanās. Visu cep apmēram 10 minūtes, pa laikam apmaisot, tad pannai uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē, kamēr kabacis kļūst mīksts. Tad pannas saturam pārkaisa sadrupinātu buljona kubiciņu (vislabāk sēņu vai sakņu buljona, bet var izmantot arī gaļas buljona), samaisa, uzliek vāku un atstāj 5 līdz 10 minūtes (bez uguns), lai ievelkas garša.

Sātīgs ēdiens. To var ēst siltu vai aukstu, kā pamatēdienu vai piedevu kartupeļiem vai gaļai.

 

Kartupeļu karbonāde – sautējums

To mēdzu gatavot, ja mājās ir ļoti lieli kartupeļi.

Kartupeļus nomazgā, nomizo un gareniski sagriež ap 1 cm biezās šķēlēs. Katru šķēli apviļā miltos, sakultā olā un uz pannas apcep eļļā no abām pusēm, lai šķēles būtu zeltaini brūnas. Tad apceptos kartupeļus saliek katliņā, ielej nedaudz ūdens, pievieno mazliet sāls, ķimenes un sautē uz lēnas uguns, kamēr kartupeļi kļūst mīksti. Gatavo saturu katliņa pārlej ar atšķaidītu krējumu (var arī iztikt bez tā), pārkaisa ar šķipsniņu rīvēta muskatrieksta un ļauj vēl nedaudz pasautēties.

Arī šo sautējumu var ēst siltu vai aukstu, kā pamatēdienu vai piedevu kam citam – kaut iepriekš minētajam kabaču sautējumam.

 

Gaļas un kāpostu kotletes

Ja nu kādam pie šiem dārzeņu gardumiem tomēr gribas gaļas gabaliņu, tad var pagatavot kotletes, gaļas masai klāt piemaļot kāpostu. Šādas kotletes ir sulīgākas, ar maigāku garšu un mazāku kaloriju daudzumu.

(no žurnāla «Mans Īpašums»)