Vidzemniece iegūst titulu par gardāko mājās sieto Jāņu sieru

[ A+ ] /[ A- ]

Līgo svētku ieskandināšanas pasākumā, kurā kuplā skaitā pulcējās ēdienu eksperti un gardēži, noteikts Latvijā gardākais mājās sietais Jāņu siers. Rimi siera mantojuma meklējumu finālā ar saviem sietajiem sieriem piedalījās siera sējējas no visas Latvijas, un gardākās receptes godu izpelnījās Edīte Jurjāne no Ķekavas ar Lakstīgalu ielas Jāņu sieru.

Šo sieru žūrija, kurā bija Mārtiņš Sirmais, Ilze Jurkāne, Signe Meirāne un citi lietpratēji, raksturoja kā «daudzpusīgu», taču pati Edīte stāsta, ka viņas recepte ir «ar odziņu». «Kad nolēmu izmēģināt siera siešanu, devos savā dārzā atrast pašas labākās garšvielas. Mana izvēle bija dilles un baziliks, kas lieliski viens otru papildina un piešķir bagātīgāku garšu. Mans vīrs nav iecienījis Jāņu sieru, taču šo sieru arī viņš ir atzinis par garšīgu, un prasa gatavot vēl. Panākumi šajā konkursā iedvesmos mani tālākiem eksperimentiem virtuvē,» stāsta E.Jurjāne.

Lūk, Lakstīgalu ielas Jāņu siera recepte! Siera gatavošanai būs nepieciešami 5 l piena, 5 olas, biezpiens, rūgušpiens, mazliet citronu sulas, sāls, sviests, ķimenes, dilles un baziliks. No sākuma 5 l piena karsē, tad pievieno biezpienu, rūgušpienu, citrona sulu. Kad sarec, notecina sietā uz mitras marlītes. Liek atpakaļ katlā, pievieno 5 sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes, dilles, baziliku. Lēni karsē, maisa ar koka karoti, līdz masa kļūst «sierīga». Tad liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, nopresē un atdzesē.

Latvijas gardāko stāstu stāstniece Ilze Jurkāne atzīst: «Man ir liels prieks, ka latviešu tradīcijas siet sieru kļūst aktuālas, un iet roku rokā ar mūsdienīgo un moderno, vienlaikus nezaudējot savu vēsturisko nozīmi. Pašā galda viducī starp citiem labumiem novietot pašu sietu sieru – tas svētku mielastam piešķirs pievienoto vērtību un plašāku garšu buķeti. Aicinu šajos svētkos ikvienu celt galdā paša sietu siera rituli – saules simbolu!»

Inga Bite