Vienkārši, ātri, garšīgi

[ A+ ] /[ A- ]

Sarkano biešu zupa kurzemnieku gaumē

Kā buljonu, pievienojot burkānus, selerijas, pētersīļus un citas garšvielas, vāra žāvētu cūkas gaļu, ādas. Gaļa var būt arī nežāvēta – cūkas kājiņa, augštilbs vai liellopa gabaliņš. Atsevišķi novāra arī bietes. Tad tās nomizo, sarīvē uz rīves un pievieno buljonam. Var pievienot arī citronskābi vai rabarberu vai cidoniju sulu.

Pirms zupa izvārīta, pievieno arī sauju auzu pārslu – tad tā būs tumīgāka.

Ēdot pievieno krējumu.

Kikelmozs (berztās klimpas, rīvenis jeb sliņķu klimpas)

Bļodiņā ieber kaudzīti miltu, tiem pievieno nedaudz sāls un cukura un sajauc, tad šajā masā izveido bedrīti, kurā iesit olu (lai klimpas būtu mīkstākas, uz 1 olu ņem pusolas daudzumu ūdens). Visu šo masu vēlreiz sajauc, ber vārošā ūdenī un maisa.

Tad pavāra, līdz ūdens atkal uzvārās, pielej pienu un atkal uzvāra.

Lībiešu kartupeļu bieputra «močiņš»

Kartupeļus (tie var būt diezgan smalki sagriezti) vāra. Ūdeni nolej, bet tā, lai tas mazliet paliek arī katliņā. Tad kartupeļus mīca, vienlaikus pievienojot kviešu miltus (tos ņem ¼ daļu no kartupeļu daudzuma). Iznāk staipīga, bet garšīga biezputra. Ēd ar ceptu speķi, kam var pievienot dilles (arī ceptas dilles ir ļoti garšīgas un veselīgas).

Papīrā cepta siļķe ar rūgušpienu

Samitrinātā, mīkstā papīrā vai avīzē (salokot dubulti) ietin iztīrītu, nomazgātu siļķi (bez galvas). Kad plītī malku vairs nemet, tīstoklīti uzliek uz plīts stangām un, no abām pusēm apgriežot, cep uz oglēm. Izcepto siļķi uzmanīgi attin no papīra un bez asakām sadala uz zupas šķīvjiem. No vienas siļķes pietiek 3 līdz 4 personām – atkarībā no siļķes lieluma un sāļuma. Ja gribat cept divas vai trīs siļķes, tad katra jācep, atsevišķi ietīta.

Attīto siļķi šķīvjos sadala pa škiedriņām un lej virsū rūgušpienu. Garšai var pievienot karoti laba skābā krējuma. Šķīvī iekaisa svaigas, sasmalcinātas dilles. Ēd ar mizotiem, sausi novārītiem, karstiem kartupeļiem.

P.S. Tagad, kad pilsētas dzīvokļos vairs nav plīts, siļķi var cept uz pannas, tajā ielejot nedaudz eļļas, siļķi sagriežot gabaliņos un noregulējot lēnu liesmu.

Cep, kamēr siļķe izšķīst.

Olu kultenis ukraiņu gaumē

Nomizotus sīpolus sagriež un cep eļļā. Kad sīpoli sāk palikt caurspīdīgi, pievieno sagrieztus tomātus (ja iespējams, bez mizas). Pieliek nedaudz cukura, pēc garšas arī sāli un piparus. Diezgan daudz var pielikt sasmalcinātu diļļu, tomēr visas garšvielas lai paliek katra paša gaumē.

Kad tomāti izšķīduši, pievieno sakultas olas (uz 2 olām ņem pusolas daudzumu ūdens). Olas pārlejot, tās tomēr nedaudz iemaisa pārējā masā. Klāt var pasniegt arī karstus, novārītus kartupeļus.

Sātīgs un garšīgs ēdiens.