Čatni – mērce piedeva no dažādiem augļiem

[ A+ ] /[ A- ]

Čatni ir indiešu mērce piedeva, kas pazīstama visā pasaulē. Čatni nepazīst fantāzijas ierobežojumus!  Šīs saldi skābās piedevas var gatavot no visiem augļiem: āboliem, plūmēm, jānogām, rabarberiem un aprikozēm, kā arī mango, papaijas un ananāsiem.

Klasiskās piedevas augļiem ir sīpoli, etiķis, cukurs un asās garšvielas – sinepju sēkliņas, melnie un zaļie pipari, carri (asu indiešu garšvielu maisījums). Arī tomāti, saldie pipari, piparu gurķīši u.c. Čatni vārāmi lēnām, jo tikai tā iegūstams harmonisks līdzsvars. Šī saldi skābā garša ir raksturīga tikai čatni (lai gan arī ketčups ir saldens), tādēļ nekādā gadījumā nesamaziniet cukura devu receptēs. Ierosmei – dažas no tām.

Vispirms norunāsim, ka šīs receptes jūs izlasīsiet vismaz divas reizes, lai pārliecinātos, ka tās noteikti jāizmēģina. Turklāt, lai arī tiks izmantoti eksotiski augļi, dārgi tas nebūs. Tātad – čatni.

Ērkšķogu – kivi čatni (650 ml)

300 g gatavu ērkšķogu, 2–3 kivi, 1 tējkarote sinepju, ½ tējkarote sinepju sēkliņu, 250 g cukura, 200 g sīpolu, 150 ml etiķa.

Ērkšķogas notīra, noskalo. Kivi nomizo un sagriež šķēlītēs vai pušķēlītēs. Ogas, kivi, sinepes, sagrieztus sīpolus, sinepju sēkliņas, cukuru un etiķi samaisa un lēnām vāra uz nelielas uguns, līdz masa kļūst biezāka, t.i. ievārās apmēram par ¼ daļu.

Karstu pilda izplaucētās burciņās un cieši aizvāko.

Ābolu čatni (500 ml)

500 g ābolu, 100 g sīpolu (ņem nelielus), viens asais pipariņš, 130 ml etiķa (vīna etiķa, ja ir), 2 ēdamkarotes kalvados, 125 g cukura, 10 g sinepju sēkliņu, 80 g rozīņu, mazliet sāls, piparu.

Ābolus nomizo, izgriež serdes, sagriež sīkāk. Sīpolus nomizo, sagriež glītos gredzenos. Aso pipariņu pārgriež, izņem sēklas, sagriež vairākās strēmelēs.

Ābolus, sīpolus, peperoki – asā pipariņa strēmeles – sajauc ar etiķi, kalvados, cukuru, sinepju sēkliņām, rozīnēm un lēnām vāra, līdz sabiezē (pēdējās 30 minūtes – uz lielas uguns, uzmanīgi maisot). Pieliek sāli, piparus.

Pilda plaucētās, karstās burciņās un cieši aizvāko.

***

Šīs saldi skābās piedevas īpašu pikantumu piešķirs salātu aizdarēm (rīsu vai putnu gaļas). Brīnišķīga piedeva gaļas, putnu, zivs ēdieniem. Pasniedzamas arī patstāvīgi aukstajā ēdienā.

(saīsināti no žurnāla «Mans Īpašums»)