Dārzkopji pārcilā sēklu krājumus un prāto, kad sākt sēt, lai izaudzētu stādus.
Čaklākie jau ir iesējuši saldo papriku, jo šis dārzenis ļoti lēni dīgst un arī nesteidzas ar augšanu, salīdzinot ar tomātiem. Artūrs Vilde kādreiz ieteica, ka vislabākais stāds ir tāds, kurš, skaitot no uzdīgšanas, audzis četras līdz piecas nedēļas. Katram ir sava pieredze, kā sēt tomātu sēklas.
Tā kā man ir ne tikai pagājušajā gadā iegūtās sēklas, bet arī vecākas, es tās vienmēr apmēram četras līdz sešas stundas mērcēju Bio-efekta «Vitmīnā». Ja pieejami pelni no tīras malkas, var uzliet sārmu un pēc 24 stundu nostādināšanas, atšķaidot 1:5 ar ūdeni, arī mērcēt.
Man ir daudzas tomātu šķirnes, tāpēc katru mērcu atsevišķi. Ja no katras sēj dažas sēklas, mērcēšanu var izdarīt plastmasas olu kastītēs. Tur ir desmit olu vietas, un katrā no tām var mērcēt savu šķirni. Lai pēc mērcēšanas būtu ērtāk izņemt un apžāvēt sēkliņas, olu turētājos ievietoju nelielas lupatiņas. Kad tomātiņi jau sāk veidot otrās – īstās lapiņas, pārpiķēju podiņos.
Šādas kastes izmantoju arī tomātu, gurķu, kabaču diedzēšanai. Ja no šķirnes sēju 2-3 sēklas, tad man ir iespēja iesēt desmit šķirnes. Plastmasas vāciņš veido mini siltumnīcu, arī ērti nolikt uz radiatoriem, uz palodzēm saulē. Jau tūlīt kā redzu saknīti, nenobirdinot zemi, kabačus, gurķus, ķirbjus pārlieku podiņā.
Veikalos nopērkama zeme dēstiem. Tā ir kārtīgi jāpārjauc, jāizvēdina un jāsamitrina tik, cik šobrīd paredzēts izlietot. Olu kastītēm pēdējos gados pašā apakšā iekaisu mazliet samīcītas olu čaumalas, tad augsni. Katrā bedrītē, kur paredzēts likt izmērcēto sēkliņu, ieputinu Bio-efekta «Mēslojumu telpaugiem». Šis preparāts palīdz apsakņoties arī sanpauliju lapām, mārtiņrožu spraudeņiem, ja tas notiek siltās telpās. Virs sēkliņas uzklāju apmēram 0,5 cm biezu mitru augsni. Pēc divām diennaktīm iesētos tomātus pārvietoju, kur siltāks. Sešu līdz desmit dienu laikā parādās asni. Ja sēts kastītēs, tad tās pēc sēšanas ielieku plastmasas maisiņos. Reizēm ar visu mērcēšanu sēklu apvalki traucē veidot lapiņas. Ar pulverizatoru divas reizes dienā apsmidzinu, lai mīkstinātu apvalku. Ja ir tikai dažas sēklas, tad ar pirkstu uzlieku pilienu ūdens uz izdīgušā tomātiņa.
Artūrs Silde ieteica visu sēt trīs dienas pirms pilnmēness, vienalga, kādā zīmē atrodas Mēness. Tas ir īstais laiks, lai «atmodinātu» sēklas. Šogad tas būtu 2., 3., 4.marts. Ja stāda tomātus ārā, tad jāsēj 22., 23., 31.martā, 2. un 3.aprīlī. 3.aprīlis ir Lielajā Piektdienā, senču ticējumos ieteikts šai laikā neko nesēt.
Cenšos piķēt tomātus Vērša, Jaunavas, Mežāža zīmē, tad labāk attīstās sakņu sistēma. Pie piķēšanas bedrītē var iekaisīt linosiciliju vai trihodermīnu, lai attīstās veselīga sakņu sistēma.
Aprīli dabas vērotāji nesola siltu. Tāpēc jāpārdomā, vai siltumnīcā varēs stādīt, vai jātur podos. Tos aukstuma dēļ ir ērtāk apsegt. Daudzi tomātu audzētāji podus, ieliktus kastēs, nēsā no siltumnīcas uz māju. Ja dažas dienas ir silts, tas nenozīmē, ka arī augsne ir silta. Siltumnīcu pārrakt iesaka septiņas dienas pirms stādīšanas. Daži tomātus audzē baltajos ūdenscaurlaidīgajos maisos. Parasti tie ir garie tomāti, kas veido daudzus ķekarus, agri jau stiprināmi pie balstiem, lai katra galotne varētu veidot savu ražu. Ērtums tas, ka siltumnīcā nav jāmaina zeme – iznes maisu, izber un nākamajā gadā pilda un stāda.
Katram ir sava pieredze. Būtu noderīgi, ja arī jūs uzrakstītu par savējo. Un varbūt pat mums sanāk savs domubiedru klubiņš, kurā, sagaidījuši ražu, interesantākos un garšīgākos eksemplārus atnesam uz izstādi – degustāciju!
Raina Ševčika