No simts litriem bērza sulas – viens litrs sīrupa

[ A+ ] /[ A- ]

Ikšķilietim Linardam Libertam patīk tas, ko viņš dara.

Ikšķilietis Linards Liberts 2010.gadā no vienkārša ik pavasara bērza sulu tecinātāja kļuva par uzņēmēju, kurš tās pārvērš limonādē, sīrupā, vīnā un pat šampanietī.

Bērzu sulas pasaule, kas atrodama Linarda Liberta pagrabā tepat Ikšķiles novadā, ir ļoti aizraujoša. Vaļīgākos brīžos Linards vada ekskursijas gan latviešu un krievu, gan angļu un pat vācu valodā. Tāpat pagrabā var nodegustēt visu veidu produktus, kas iegūti no bērza sulas. Taču pašlaik viņam ir lielā sulu sezona. Ja paveiksies, pēc nedēļas būs ievākti 22 tūkstoši litru sulas. Tālab noslēgta vienošanās ar kādu mežu īpašnieci Salaspils pusē.
Kā pagatavojams bērzu sulas sīrups? «Darbs ir ļoti piņķerīgs – no simts litriem sulas var iegūt vienu litru sīrupa,» žurnāla «Sestdiena» žurnālistei atklāj Linards. «Pannā, kas ir mērenas vannas izmērā, tiek lieta sula un vārīta. Tas, kas paliek pāri, kad neskaitāmie litri sulas iztvaikojuši, ir ļoti koncentrēts sīrups. Process ilgst četras dienas.» Viens no pirmajiem šī sīrupa atzinējiem ir Mārtiņš Rītiņš un restorāns «Vincents».
Tuvākajā nākotnē Linards plāno iziet sertifikāciju, kas apliecinās, ka viņa gatavotie produkti ir bioloģiski.
Foto no OITAA arhīva