Receptes

[ A+ ] /[ A- ]

Zaļi, kraukšķīgi gurķīši

1 kg mazu gurķīšu, 5 – 6 daiviņas ķiploku, buntīte diļļu, tējkarote vārāmā (rupjā) sāls.

Gurķīšiem nogriež galus un ieliek pārtikas maisiņā. Sīki sagriež dilles un ķiplokus. Tos kopā ar tējkaroti vārāmā (rupjā) sāls pievieno gurķiem maisiņā, to aizsien un sakrata. Vienu diennakti patur siltumā. Pēc tam liek ledusskapī.

Lai labi garšo!

Ķiploku ziedu pasta

Ziedi jānorauj īstajā laikā, kad tie ir maigi, mīksti un spicie galiņi vēl nav apdzeltējuši. Var gatavot arī vairāk nobriedušus, bet tad galiņi jānogriež, arī pārstrādāt ir grūtāk, jo kāti ir cietāki.

Ziedus samaļ gaļas mašīnā (ja ir iedvesma, to var darīt divas reizes). Tad, vadoties pēc garšas, pievieno sāli un eļļu, var nedaudz cukura. (Kādu daļu šīs masas var sablenderēt kopā ar baziliku un piparmētru, taču garša būs īpatnēja, ne visiem patiks.)

Jo vairāk eļļas pieliksiet, jo masa būs šķidrāka! Sapilda burciņās un uzglabā ledusskapī.

Var pievienot gaļas ēdieniem, vai ziemā, gripas laikā, vienkārši uzsmērēt uz maizītes.

Jauno dārzeņu sautējums

Jaunie kartupeļi, burkāni, puķukāposts, sīpols, kabacis, svaigi zaļie zirnīši (dārzeņu daudzums atkarīgs no ēdāju skaita un podiņu lieluma), saldais krējums, siers, var arī mazliet salami desas.

Sagatavotus dārzeņus kārto kārtās: kartupeļi sagriezti ripiņās, virsū – skaidiņās rīvēti burkāni, tad zirnīši un mazliet sāls, tad – gabaliņos sagriezts puķkāposts, sīpols (pusripiņās), skaidiņās sagriezta desa un ripiņās sagriezts kabacis, atkal mazliet sāls un mazliet saldā krējuma, pa virsu – dažas šķēlītes siera.

Sautē 200 grādos aptuveni 50 minūtes.