Receptes

[ A+ ] /[ A- ]

Tomātu ievārījums

Zaļi, nenogatavojušies tomāti, cukurs.

Parasti šāds ievārījums top sezonas beigās, kad ir skaidrs, ka tomāti var arī nenogatavoties, taču arī zaļajiem tomātiem var rast izmantojumu.

Tomātiem izņem sēklas un sagriež mazākos gabaliņos. Ber katlā un pārber ar cukuru, attiecībā 1:1. Atstāj pa nakti un otrā rītā liek vārīties. Vāra, līdz ievārījums sabiezē, pilda burciņās un atstāj, lai atdziest, tad uzliek vāciņus.

 

Ievārījums no arbūzu mizām

1 kg arbūzu mizu, 1,2 kilogrami cukura, 1,5 tējkarotes dzeramās sodas, sešas glāzes ūdens sodas atšķaidīšanai, trīs glāzes ūdens sīrupam, vanilīna cukurs pēc garšas.

No biezām arbūzu mizām noņem visu ēdamo daļu, nomizo plāno virsējo miziņu, pārējo sagriež nelielos (piecus līdz astoņus centimetrus garos) gabaliņos, katrā gabalā iedur ar dakšiņu.

Vienā glāzē karsta ūdens izšķīdina dzeramo sodu un samaisa ar piecām glāzēm auksta ūdens. Sagatavotos mizu gabaliņus liek iekšā šajā šķīdumā, aiztaisa ar vāku un atstāj uz četrām stundām. Katlā ieber 600 gramus cukura, aplej ar trim glāzēm ūdens, novieto uz uguns un pavāra 10 – 13 minūtes.

Pa to laiku no šķīduma izņem arbūzu miziņas un vairākas reizes nomazgā tekošā ūdenī, ieliek verdošā sīrupā un vāra 15 minūtes, noņem no uguns un atstāj uz 12 stundām.

Pēc norādītā laika pieber vēl 600 gramus cukura un vāra trīs stundas. Divas minūtes pirms vārīšanas beigām pieber vanilīnu (ja lieto vaniļu, to pieliek vārīšanas sākumā).

 

Gurķu – jāņogu ievārījums

300 gramu notīrītu sarkano jāņogu, 440 gramu nomizotu un mazos kubiciņos sagrieztu gurķu, viena laima sula un 370 grami ievārījuma cukura.

Sterilizē burkas un vāciņus, katlā liek jāņogas, gurķus, laima sulu un cukuru. Uz vidējas uguns maisot vāra, līdz viss cukurs izkusis. Uzgriežot lielu liesmu, ļauj vārīties 10 minūtes. Karstu pilda karstās burkās un aizvāko. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un liek vēsā vietā.

Šis salikums lieliski sader, piemēram, ar pankūkām, kuru sastāvā ir gaļa. Tikpat labi – ar kādu cepeša gaļas sendviču.

 

Gurķu ievārījums

1 kg gurķu, 600 gramu cukura, divu citronu sula un miziņa, neliels saišķītis piparmētru lapiņu.

Piparmētras sasmalcina, gurķus noskalo, nosusina, nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm un izņem ar karoti sēklas. Gurķus sagriež plānās šķēlītēs, liek kastrolī ar biezu pamatni, pievieno piparmētras, cukuru, citronu sulu un miziņas, noliek malā uz divām – trim stundām. Pēc tam kastroli liek uz mērenas uguns, uzvāra un vāra 30 minūtes, kamēr ievārījums iegūst karameļveida konsistenci. Gatavu ievārījumu liek burciņās, hermētiski aizskrūvē vāciņus, sterilizē virstošā ūdenī 20 minūtes.

Ievārījums labi sader ar zilajiem un nogatavinātajiem sieriem.

 

Marinētas gailenes

2 kg gaileņu, 1 l stipra etiķa, 1 ēdamk. cukura, 2 tējk. sāls, pipari pēc vajadzības.
Gailenes notīra, vārošā ūdenī vairākas reizes noplaucē, noskalo aukstā ūdenī, notecina, sakārto burkā. Etiķi ar cukuru, sāli un pipariem uzvāra, karstu pārlej sēnēm. Pēc četrām dienām pirmo etiķi nolej. Jaunam etiķim pieliek cukuru un sāli, piparus, uzvāra ar visām sēnēm, saliek burkā, uzliek plastmasas vāciņu, aukstu novieto vēsumā. Lieto pie gaļas ēdieniem, kā salātus.