Veselīgās brīnumogas jeb lielogu mellenes

[ A+ ] /[ A- ]

Šis laiks starp vasaru un rudeni pieder mellenēm – gan lielogu, gan parastajām. Ne attapties, kad klāt būs arī ziema, tādēļ ikvienam no mums jāsāk uzkrāt organismā rezerves garajiem un aukstajiem ziemas vakariem. Izbaudīsim melleņu laiku no sirds – ēdīsim, vārīsim, saldēsim tās un gatavosimies ziemai!

Aizvien lielāku popularitāti iegūst arī kultivētās jeb lielogu mellenes. Tām ir mazāk sēklu, mīkstums ir stingrāks, gaišs, kā arī šīs ogas var uzglabāt daudz ilgāk. Taču vissvarīgākais – kultivētās mellenes ir tikpat veselīgas kā mežā lasītās. Bez bažām var apgalvot, ka mellenes ir vienas no izcilākajām ogām pasaulē, jo, atsaucoties uz zinātnieku pētījumiem par melleņu pozitīvo ietekmi uz cilvēka organismu, var apgalvot, ka mellenes ir unikāls dabas produkts.

Dažādi pētījumi liecina, ka melleņu brīnumspēju saraksts ir ļoti garš. Tās palīdz uzlabot redzi, normalizēt svaru, nostiprināt imunitāti, samazināt depresijas simptomus, kā arī stabilizēt un palielināt smadzeņu funkciju darbību.

Mellenes ir viens no bagātākajiem dabiskajiem antioksidantu avotiem, bez kura cilvēka organismam neiztikt. Tās satur daudz vitamīnu un ir arī būtisks šķiedrvielu avots. Mellenēs esošās bioloģiski aktīvās vielas flavonoīdi palīdz cīņā ar dažādām hroniskām deģeneratīvām slimībām, kā, piemēram, vēzis, diabēts, augsts asinsspiediens, kardiovaskulārās slimības, muskuļu deģenerācija, Parkinsona un Alcheimera slimība. Turklāt izrādās, ka mellenes var palīdzēt atbrīvoties arī no liekajām tauku rezervēm vēdera rajonā. Regulāri lietojot uzturā mellenes, ogās esošie polifenoli pakāpeniski samazina tauku šūnu veidošanos un nodrošina aizsardzību pret oksidatīviem bojājumiem.

Melleņu pozitīvo ietekmi uz organismu var sajust ikviens neatkarīgi no vecuma. Vienīgais, kas jāatceras – brīnumogas jālieto uzturā visu gadu! Kā to iespēt? Gaužām vienkārši – ogas sasaldē. Turklāt mellenes iespējams arī kaltēt, ievārīt, spiest no tām sulu un karstākajā melleņu sezonā, protams, ēst svaigas!

Mellenes kulinārijā izmanto ļoti plaši, piemēram, tās var ēst kopā ar biezpienu, saldējumu vai saldo krējumu. Sablenderētas kopā ar pienu vai saldējumu, tās pavēršas par garšīgu kokteili. Tāpat pavisam vienkārši ir pievienot svaigas ogas jogurtam, augļu salātiem vai ikrīta muslim. Mellenes var izmantot arī pudiņu gatavošanā, pievienot pankūku mīklai, vai pildīt pankūkas. No mellenēm var cept mafinus, ar tām var rotāt un gatavot pildījumus tortēm, plātsmaizēm un ruletēm. Īpaši garšīgs ir melleņu ievārījums vai želeja, lielākiem gardēžiem mellenes tiek pasniegtas kopā ar medījumu.