Ar zaļu lielu lakatu pasaulīti apklājusi Dabas māte – Laima. Ja jums ir dārzs, dārziņš vai vismaz kāda dobe, laiks lūkot: kas ienācies?
Vasaras saulgriežos, gaidot līgotājus, galdā ceļami rabarberi, salāti, sīpolloki, dilles. Arī sārtvaidzes dārza zemenes vai garās smilgās savērtās meža zemenītes. Iespējams, ka kādā siltumnīcā zem leknajām lapām paslēpies kāds gurķis vai pat tomāts. Un nejauši iesējies violetais baziliks…
Apspriežoties par Jāņu mielastu ar kaimiņieni – Rāznas Annu – secinām: šašliks vairs nav, kā moderni saka, topā. Ražotāju plašais piedāvājums un iespēja uzcept marinētu gaļu pat nejēgam, kas neprot sakurt ugunskuru, ir darījusi savu: padomjlaika delikatese daudzām ģimenēm kļuvusi par ikdienišķām vakariņām. Par laimi vēl galīgi nav izzuduši īstie šašlika fani, kas, izdomājot jaunu recepti, ar garšīgo ēdmaņu steidz pacienāt radus, draugus, kaimiņus. Stingri piekodinot: jaunatklājumu glabāt lielā noslēpumā!
Lai, kā saka, būtu tālāk no grēka, interesantus gaļas sagatavošanas paņēmienus jums neatklāsim. Tā vietā aicinām Līgo vakarā klāt zaļo galdu – uz zaļa galdauta celt godā ēdienus zaļā krāsā.
Lūk, ierosmei dažas receptes.
Garšīgie Jāņu salāti
Māla šķīvi apklāj ar salātu lapām. Uz tā kārtām liek sagrieztus svaigus gurķus, tomātus, žāvētas vai ceptas vistas gabaliņus, sasmalcinātu vārītu olu. Pārlej ar diļļu dresingu un dekorē ar dillēm.
Kārtainie Jāņu tomāti
Tomātus horizontāli sagriež trīs pabiezās šķēlēs. Katru kārtu noklāj ar salātu lapu. Uz tomātu šķēlēm liek sagrieztu žāvētu vistu, ar majonēzi samaisītu sieru.
Zaļais Jāņu pīrāgs
1 paciņa sviesta, 3 olas, 1 paciņa biezpiena, 1 glāze cukura, 2 glāzes miltu, naža gals citronskābes, sodas, kā arī rabarberi, zemenes, kanēlis un cukurs.
Izkausē sviestu un visas sastāvdaļas (olas, cukurs, biezpiens, milti, soda, citronskābe) samaisa ar putojamo slotiņu.
Mīklu liek veidnē, uzgriežot rabarberus.
Kad pīrāgs izcepies, virsū liek sagrieztas zemenes. Pīrāgu apsmērē ar skābu krējumu, kurā pēc garšas iemaisīts cukurs ar kanēli.