«Fazer» paplašinās ražotni Ogrē

Somu izcelsmes uzņēmums «Fazer Bakery Baltic» plāno sašaurināt ražošanu Kauņā un paplašināt Ogrē esošo ražotni. Tas nozīmē, ka būs pieejamas jaunas darba vietas. Uzņēmums pagaidām savus plānus formulē piesardzīgi – «Fazer» vēl tikai «apsver iespēju apvienot abas Baltijas maizes ceptuves vienā ražošanas struktūrā Ogrē». Taču, kā informē uzņēmuma mārketinga vadītāja Elīne Liepiņa, sarunas ar Kauņas ražotnē strādājošajiem jau ir sāktas un vienošanās par kolektīvās atlaišanas nosacījumiem saskaņā ar Lietuvas Darba likumu jāpanāk 22 dienu laikā.

Kauņā darba vietu skaits varētu tikt samazināts par 185, savukārt Ogres ražotnē pēc tās paplašināšanas tiks pieņemti ap 60 darbinieku. Kopējais ieguldījums jaunas noliktavas, komplektēšanas procesu un renovētas ražošanas ēkas izveidē plānots 18 miljonu eiro apmērā. Nepieciešamību koncentrēt ražošanu vienuviet noteic fakts, ka pakotās maizes produktu patēriņš Baltijā ir samazinājies vairākus gadus pēc kārtas, un pērn maizes tirgus apjoms samazinājās par 2%. Patērētāji daudz biežāk domā par cenu, un tirgu arvien vairāk ietekmē kampaņas, kas izraisa cenu konkurenci un zemākas peļņas normas. Ja uzņēmuma plāns īstenosies, izmaiņas tiks ieviestas nākamajā rudens-ziemas periodā un pabeigtas līdz 2025. gada sākumam. ««Fazer Bakery Baltic» joprojām paliks Lietuvas tirgū. Lietuvas struktūrvienība ar tirdzniecības, mārketinga un atbalsta funkcijām turpinās strādāt vietējā mērogā. Uzņēmums turpinās sadarbību ar Lietuvas klientiem un darīs visu iespējamo, lai izmaiņas tos būtiski neietekmētu. Visas piegādes turpināsies, kā ierasts, izmantojot Lietuvas loģistikas partneru pakalpojumus,» teikts uzņēmuma paziņojumā. Protams, interesants ir jautājums par izvēli, kādēļ slēgta tiek ražotne Kauņā un paplašināta Ogrē, nevis otrādi. Elīne Liepiņa skaidro, ka to noteic ģeogrāfija – Ogre atrodas Baltijas valstu vidū. Tātad attālumi loģistikai ir puslīdz vienādi uz visām pusēm. Un viena ceptuve ar paplašinātu noliktavu saldētiem un svaigiem produktiem, jauniem komplektēšanas procesiem un modernizētām ražošanas iespējām uzlabos piegādes ķēdes efektivitāti. Turklāt arī tehnoloģiski – Ogres ražotne jau šobrīd ir modernāka. Kauņā vairāk tiek pielietots roku darbs. Ar gaidāmajām pārmaiņām «Fazer» cer nostiprināt pozīciju Baltijas tirgos un attīstīt eksportu.

«Šobrīd mēs ieņemam stabilu 2. vietu Lietuvas un Latvijas tirgos un 3. vietu Igaunijā, un mūsu mērķis ir stiprināt šīs pozīcijas. Ar vienu modernizētu ražošanas struktūrvienību mēs varēsim paplašināt mūsu pazīstamos zīmolus un produktu sortimentu ar jaunām produktu kategorijām, lai apmierinātu klientu dažādās vajadzības vēl labāk nekā iepriekš,» skaidro uzņēmuma vadītāja Anne Mere.

UZZIŅA

2023. gadā «Fazer Group» uzņēmumā «Fazer Bakery Baltic» strādāja aptuveni 600 cilvēku un tā neto apgrozījums bija 54 miljoni eiro.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi